Pages

30 March 2011

Windows pretraga

Tražite nešto na računaru? Koji je vaš prvi instinkt? Ako puno koristite Veb, verovatno ćete početi tako što ćete potražiti polje za pretragu. Sada na isti način možete da pronađete stvari na svom računaru. Uvedena u operativnom sistemu Windows Vista, Windows pretraga vam pomaže da brzo i lako pronađete bilo šta na računaru. Windows 7 takođe pruža rezultate pretrage koji su relevantniji i lakši za razumevanje.


Tražite neku datoteku, e-poruku ili aplikaciju? Iako možete lako da pretražujete fascikle i menije, postoji još brži način. Samo kliknite na dugme „Start“ i na dnu „Start“ menija ćete videti polje za pretragu. Samo unesite reč ili nekoliko slova u imenu ili datoteci koju želite i dobićete organizovanu listu rezultata.


Windows 7 koristi biblioteke da bi prikazao sav sadržaj određenog tipa na jednom mestu. Recimo da imate fotografije na nekoliko lokacija na računaru. Puno njih će biti u fascikli „Fotografije“. Neke se mogu nalaziti i u fasciklama sa dokumentima. Biblioteka fotografija olakšava pregledanje i upotrebu svih fotografija, bez obzira na to gde se one nalaze na računaru.


Prikupljajući stvari u jedan prikaz, biblioteke olakšavaju pronalaženje traženih stavki. One su čak i moćnije sa Windows pretragom. Biblioteke možete da pretražujete koristeći filtere za prilagođavanje pretrage. Na primer, kada tražite muziku, možete da pretražujete po albumu. Fotografije možete da pretražujete po datumu snimanja. Možete da odete u biblioteku dokumenata, kliknete na autore i vidite sve dokumente na računaru sortirane po imenu autora.