Pages

31 March 2011

Windows Explorer i rezanje diskova u Windows-u 7

Ako nešto nekom treba svaki čas, onda je to sigurno program za rad i upravljanje dokumentima (documents) i datotekama (files). Kad god vam je potreban red za organizaciju dokumenata, fascikle ( folders) su najpraktičnije rešenje. Novi Windows 7 je svom veteranu za rad sa dokumentima  Windows Explorer-u, dodelio niz novih, veoma značajnih uloga. Prečica (WIN+E)

U svakom prozoru Windows Explorera pored spiska razumno raspoređenih dokumenata dobijate i dodatnu liniju sa alatkama, gde možete veoma brzo izvesti neke od rado korišćenih akcija.

Crvenim strelicom obeleženo je dugme za kreiranje nove fascikle (New Folder). Kliknete li na njega, niko vas više ništa neće pitati, nova prazna facikla se materijalizuje pred vašim očima.





Vi samo treba da joj date neko smisleno ime.




To je ono mesto gde su ispod slike fascikle slova poplavela. Kad god neka slova tako poplave, znajte da se traži vaša (re)akcija.






U našem slučaju ćemo fasciklu nazvati Muzika (u kojoj smo unapred smestili odgovarajući sadržaj)







Na gornjoj slici, levo od New Folder a desno od E-mail dugmeta su Burn (Rezač, bolje reći snimač diskova),  Dakle, ne treba vam nikakav dodatni program za rezanje. Dobijate ga besplatno, zajedno sa Windowsom 7.







Windows 7 će vam zatražiti da ubacite prazan disk u vaš CD/DVD uređaj. Pretpostavićemo da imate i jedno i drugo (prazan CD ili DVD medij, kao i odgovarajući CD/DVD uređaj u kompjuteru).







Ako je sve spremno, Windows 7, ondosno Explorer će vas pitati za naslov diska. Mi ćemo ga u našem slučaju nazvati Moja Muzika. Zatim možete da se odlučite da li ćete disk kasnije dopunjavati novim sadržajem, kao vaš USB memorijski disk (Like a USB flash drive) putem Live File System moda. Druga opcija je da ga snimite jednom za svagda, i koristite kao regularan CD u dogovarajućim uređajima, plejerima, itd (With a CD/DVD player) u tzv Mastered modu. Budući da su CD mediji prilično jefitini, preporuka je na strani druge opcije.





Sada sledi formatiranje i sam proces snimanja. Sačekajte malo, i vaš disk će uskoro biti snimljen.