Pages

31 March 2011

Kontrola korisničkog naloga (User Account Control – UAC)

Reč kontrola je sve prisutnija u računarskoj terminologiji. Postalo je očigledno da se bez nje ne može, jer je bezbednost računara postalo pitanje od suviše velike (sve češće i nacionalne) važnosti. U prošloj verziji Windowsa (Vista) uvedena je kontrola korisničkog naloga (User Account Control), od milošte skraćeno nazvana UAC.  To je bio jedan paranoični sistem koji vas je svaki čas pitao za odobrenje, sme ili ne sme da se izvrši neka bitna akcija na računaru. U Windowsu 7, sa ovlašćenjima koje mu date, reagovaće samo kad mora.



Dakle, ako vam se prečesto dešava da Windows zaustavi sve aktivnosti, zatamni pozadinu i učini sve nedostupnim osim poruke sa pitanjem da li dozvoljavate tamo nekom programu da uradi ovo ili ono, susreli ste se sa kontrolorom korisničkog naloga (UAC). U ovom tutorijalu pokazaćemo kako da vi upravljate ovim visoko rangiranim upravnikom (UAC).



Počećemo od kontrolnog panela (Control Panel).  Gde se nalazi i kako se startuje možete pročitati u članku o roditeljskom nadzoru.






Klik na tekst Sistem i sigurnost (System and Security), ulazite u oblast sa novim imenom Activity Center.







Drugi red teksta nam kaže da tu možemo da menjamo podešavanja kontrole korisničkog naloga (Change User Account Control Settings) . Kliknite na njega.







Ovo stanje klizača na 2. nivou odozgo ćete  zateći ako prvi put otvarate podešavanje UAC-a. Windows 7 podrazumeva da želite da znate kad god neki program želi da se instalira, doda, upiše ili izbriše nešto sa/na računaru. U većini slučajeva tim programima treba dati dozvolu da urade ono što su naumili, jer dole u info baru piše da se ova opcija preporučuje u slučaju kada koristite poznate vam programe i posećujete uobičajene web sajtove (Recommended if you use familiar programs and visit familiar web sites).







Klizač na 3. podeoku odozgo donosi više slobode za korisnika računara. Windows 7 će vas ovde obavestiti samo ako izvesni program pokuša da uradi neke izmenu u samom podešavanju Windows-a, recimo upisa u Registry bazu. I što je još lepše, neće onako dramatično zatamnjivati ekran, kao da vam je monitor na ivici smrti. Iskreno, info bar ovo stanje  preporučuje samo ako zatamnjivanje radne površine (Desktop) dok se ne pojavi  poruka UAC-a, traje previše dugo za vaš ukus (ili vam se jednostavno ne dopada). Govorimo o poruci Not Recommended. Choose this only if it takes a long time to dim the desktop on your computer.







Ovo je jedno potpuno opušteno stanje UAC kontrole. Imaćete i dalje poruke, ali u vrlo blagoj i retkoj formi pojavljivanja. Naravno, ovako nešto Windows 7 nikako ne preporučuje, ali ako instalirate neke praistorijske programe koji nemaju nikakvu podršku za funkciju UAC, ovo je jedino rešenje.


Nismo jedino pričali o metodu potpune paranoje sa klzačem na vrhu. Ako se određenog dana osećate potpuno relaksirano, onda tada i treba da probate ovu rigoroznu opciju. Ja takav dan još nisam imao.


Naravno, šta god da izaberete, na kraju kliknite na dugme OK da biste potvrdili svoj izbor i krenuli sa primenom izabranog modaliteta kontrole korisničkog naloga (UAC).