Pages

14 December 2011

Find my face, alat za prepoznavanje lica na Google+ mreži





Kada dobijete obaveštenje da ste označeni na tuđim fotografijama, obično vas savladaju suprotne emocije: jedna od njih je narcisoidnost uz komentar "Hej, vidi me, to sam ja", a druga je strah, savršeno razumna reakcija na mogućnost da se vaše ime možda našlo uz fotografiju na kojoj zapravo i niste vi, ili ako i jeste, moguće da je ta fotografija neprimjerenog sadržaja, odnosno da je u pitanju nešto što ne želite da vidi celi svet.

Google je predstavio opciju "Find my face" koja bi, kada je društvena mreža te kompanije, Google+ u pitanju, mogla da promeni sve to. 
Alat će skenirati slike korisnika i njihovih prijatelja kako bi našao prepoznatljive face. U osnovi, alat je sličan Facebookovom tag mehanizmu, kada prepozna osobe na slici i ponudi odgovarajućeg korisnika. Usluga bi trebalo da bude dostupna u narednih nekoliko dana. Vest o alatki Find my face objavljena je na Google+ mreži, gdje je naišla na pozitivne kritike. 

Nekoliko korisnika i analitičara su bili sumnjičavi, što se tiče Facebooka, te njihove tehnologije otkrivanja i prepoznavanja lica, kao rezultat je da je opcija prepoznavanja bila uključena automatski (bez znanja korisnika), ali se može manuelno isključiti.


Prošlog meseca, u Nemačkoj je objavljena pravna akcija protiv Facebooka i njihovog alata za prepoznavanje. Zakon države je takav da korisnici moraju biti obavešteni o načinu kako se koriste njihovi podaci, ali nemačka vlada izjavljuje da još nisu uspjeli da nađu kompromis sa tom društvenom mrežom.