Pages

21 September 2011

AVG 2012 (antivirusni program)

Uprkos tome što je AVG  antivirusni program načinio neka značajana sigurnosna unapređenja u okviru svog poslednjeg glavnog izdanja, uključujući važnu zaštitu u odnosu na lažne antivirus softvere i ransomware, način na koji softver utiče na vaš PC je u fokusu ove verzije poznatog antivirus softvera.


On je dostupan kao potpuno besplatna verzija koja nosi naziv AVG anti-Virus Free 2012, ili kao plaćeni upgrade AVG Anti-Virus 2012 ili opet kao AVG Internet Security 2012. Generalno AVG 2012 je u svojoj najnovijoj verziji ponudio značajno unapređenje performansi. Kompanija navodi da je za 40% smanjila veličinu baze podataka virusa koja se čuva na hard drive-u vašeg računara. Ova baza u suštini predstavlja glavnu komponentu kako program prepoznaje pretnje

AVG antivirusni program je takođe smanjio broj procesa koji pokreću kompletan paket sa 16 na 11, što takođe koristi 20% manje memorije u odnosu na prethodne verzije i što takođe ima uticaj na vreme koje je potrebno računaru da bi se pokrenuo. Istraživanja su takođe pokazala da je program brži nego prošle godine. Međutim, nije moguće direktno porediti ovogodišnje rezultate sa prošlogodišnjim obzirom da je test računar sada takođe bio unapređen Service Pack 1 paketom unapređenja za Windows 7 operativni sistem.
Međutim, ono što se može utvrditi je da ovaj anti-softver definitvno usporava vreme pokretanja računara i to u zavisnosti da li je u pitanju besplatna ili verzija koja se plaća. Naravno, sporije računar pokreće plaćena verzija jer ona nudi veći broj servisa. Uticaj softvera na vreme isključivanja računara nastavlja da bude minimalan. Vremena sigurnosnih skeniranja su ostala veoma dobra i spadaju među tri najbrža vremena skeniranja.
AVG antivirusni program sada donosi novi alat za nadgledanje koji automatski upozorava kada Firefox, Chrome ili Internet Explorer troše suviše memorije. Nazvan je AVG Advisor i u svim AVG paketima on otvara mali pop-up prozor u kojem vas pita da li biste želeli da restartujete svoj pretraživač. Ne postoji način da ga „naterate“ da se aktivira, ali ako otvorite desetak tabova, sačekate nekoliko minuta i opet otvorite isto toliko on će se sam pokrenuti.

Po pitanju sigurnosti, AVG antivirusni program se pokazao dobro, u testovima efikasnosti treće strane. Testovi su ukazali da je paket veoma dobar na srečavanju i dosta dobar na uklanjanju pretnji. Međutim, paket je imao određenih problema sa lažno pozitivnim pretnjama. Međutim, i ovaj problem biva sve manji obzirom da iz meseca u mesec se pojavljuje unapređenje. AVG antivirusni program uključuje nekoliko dobrih unapređenja koji će obezbediti da budete sigurniji.
Prvo je patentirana tehnika za identifikovaje jedne od u poslednje vreme najzastupljenije tehnike koju online kriminalci koriste: lažnih antivirus programa. Ukoliko vam nije poznato, u pitanju su programi koji se pretaraju da su antivirusi ili Web bazirani antivirusni alati za skeniranje. Jednom kada ih instalirate na računar, jedini način da ih se otarasite je da „kupite“ licencu. Oni su takođe povezani sa ransomware infekcijama koje se čak ni ne trude da se prikažu ka antivirusi.
LinkScanner alat je unapređen tako da ima dinamičniji kod koji je osnova bezbednosti jer se pretnje menjaju velikom brzinom. Premium korisnici dobijaju novu AVG Accelerator opciju koja optimizuje internet konekciju da ubrza preuzimanje i prikazivanje. Ona trenutno radi na dva sajta: YouTube tako da možete videti njen uticaj kada pauzirate i depauzirate video i na Download.com. AVG nastavlja da vrši određena podešavanja vezana za proces instaliranja.
Prošle godine su smanjili proces instaliranja izbacivši nekoliko koraka. Ove godine, proces nastavlja da bude kratak, ali traži od korisnika da odaberu nekoliko stvari. Sve u svemu, AVG je uradila dobar posao sa ovim antivirus rešenjem, koje beleži sve bolje rezultate, pri čemu njegova najveća prednost je ona koja najviše zanima obične korisnike a to je da je u pitanju besplatan alat.
download