Pages

05 June 2011

Windows 8 preview

Demonstracije Windowsa 8 koji radi na tabletima, telefonima i desktop računarima su obezbeđene na različitim konferencijama koje se održavaju u SAD i na Tajvanu.


Kao što se i očekuje, ovaj softver će moći da se koristi bilo preko tradicionalne tastature i miša ili pomoću gestova na ekranima gadgeta.





Za sada nije obelodanjen datum kada bi se moglo očekivati da se Windows 8 pojavi, ali ono što figuriše kao datum je oktobar naredne godine.


Početni ekran za Windows 8 koji je mogao da se vidi na demosntracijama je po izgledu i sadržaju blizak ekranu koji može da se vidi na najnovijem Windows mobilnom operativnom sistemu.






Microsoft novi interfejs opisuje kao „Touch First“, radi sa mišem i tastaturom ali je dizajniran za rad prstima. Sigurno je da će proći dosta vremena pre neko nego izvan kompanije Microsoft, i odabranih partnera, bude bio u prilici da isproba interfejs. Pored toga, čini se da će on biti jak konkurent na tržištu tablet računara te da će Microsoft-ova oštra kontrola nad proizvođačima obezbediti da se hardver izradi na pravi način.


Za nove aplikacije koje su izrađene tako da koriste novi interfejs, čitavo iskustvo bi trebalo da bude lagano i jednostavno. Treba pomenuti da ovo nije samo interfejs za tablet računare budući da će ovo biti korisnički interfejs za Windows. Windows 8 će i dalje da pokreće Windows aplikacije – svaku od njih, uz gotovo iste zahteve kao što je to slučaj sa Windows 7 operativnim sistemom.


Novi stil interfesja i novi stil aplikacija biće jednostavan ali ništa od toga neće se proširivati na tradicionalne aplikacije. Postavlja se pitanje kako će aplikacije novog stila biti pisane. Microsoft navodi da će to biti HTML5 plus JavaScript ali to isključuje mogućnost prelaska postojećih aplikacija na novi interfejs.


Ono što bi takođe bilo poželjno jeste kompatibilnost Windows Phone aplikacija – one su već osetljive na dodir, a kompatibilnost između iPhone i iPad aplikacija je potpomognuta time što kompanija Apple rapidno popunjava svoju App Store velikim brojem iPad aplikacija – međutim, čisti HTML5 sa JavaScript razvojnim okruženjem bi takođe isključio ovu mogućnost.


Suprotno tome, da li to znači da ćemo videti opciju za HTML5 razvoj aplikacija na telefonu? Prema svemu sudeći čini se da hoćemo. Odgovori na sva pitanja biće jasni u toku septembra meseca. Pored Windows 8 Microsoft je istovremeno najavio i sledeći važan događaj a to je BUILD koji će biti održan u Anahajmu u toku septembra meseca i koji je usmeren na širu razvojnu zajednicu gde će se odraziti bliske veze između hardvera i softvera.


Pogledajte video na youtube


Za više informacija kliknite ovde