Pages

30 May 2011

Windows 8 ipak stiže 2012

Naredna verzija Windows operativnog sistema za koju trenutno figuriše naziv Windows 8 će debitovati 2012. godine, saopštio je izvršni driektor ove kompanije Steve Ballmer, pre nekoliko dana.







Izvršni direktor Microsoft-a je ovu najavu izneo u Tokiju, govoreći pred softverskim programerima. Posetioci konferencije na kojoj je Ballmer govorio su i očekivali da će se naredna verzija Windows-a pojaviti sledeće godine, što je i vremenski okvir koji od početka priče o ovom operativnom sistemu figuriše, ali je ovo prvi put bilo da je neko od zvaničnika kompanije potvrdio 2012. godinu kao godinu u kojoj će se pojaviti ova verzija.


Ballmer je programerima rekao sledeću rečenicu, „kada posmatramo narednu generaciju Windows sistema, koja će se pojaviti naredne godine, ona će doneti mnogo toga novog“. Ovaj deo govora izvršnog direktora Microsofta je objavljen na sajtu kompanije.





Kako se napredak u okviru razvoja Windowsa 8 dešava u toku ove godine, očekujemo da će biti mnogo više informacija o Windows-u 8, Windows 8 slate modelima, tabletima, personalnim računarima i različitim drugim računarima raznovrsnih formi', dodao je Ballmer.


Ovo je takođe prvi put da je neko od zvaničnika kompanije Microsoft upotrebio termin Windows 8 za naredni operativni sistem ove kompanije. Ova naziv je počeo da figuriše od kako se prvi put počelo govoriti o tome da Microsoft radi na novom operativnom sistemu. Taj naziv se nametnuo jer je jednostavno bio logičan, obzirom da je Windows 7 sedmi Microsoft-ov operativni sistem, a Microsoft je nakon naziva XP ili Vista konačno počeo da daje najlogičnije nazive.






Ukoliko Microsoft bude uspeo da ispuni ovaj rok koji je dao sebi i isporuči Windows 8 u toku naredne godine, to će se uklopiti u ranije uspostavljeni ciklus od tri godine koliko je kompanija pravila razmak između pojavljivanja Vista-e i Windowsa 7, kao i nekih ranijih verzija operativnog sistema. Ovaj ciklus je jedino bio prolongiran između izdavanja Windowsa XP i Vista-e i iznosio je pet godina.


Microsoft očekuje da će ove godine prodati oko 350 miliona kopija Windowsa, a kompanija tradicionalno računa na nove verzije svog operativnog sistema kao one koje poboljšavaju prodaju. Očekuje se da će Windows 8 posedovati unapređeni korisnički interfejs kao i da će doneti podršku za ARM čipove male snage. Očekuje se da će na ovaj način Windows imati priliku da pokuša proboj na tržište tablet računara, jedno od tržišta koje trenutno beleži najveći rast.


Više detalja o nastupajućoj verziji Windowsa bi moglo da se materializje na nastupajućoj D:All Things Digital konferenciji u Rancho Palos Verdes, Kalifornija naredne nedelje. Na ovoj konferenciji je najavljeno da će govoriti predsenik Microsoft Windows odeljenja Steven Sinofsky.