Pages

02 April 2011

IP adresa (kako pronaći, vrste) I - deo

IP (Internet Protokol) adresa je jedinstveni broj (sličan telefonskom broju), koji koriste mašine u međusobnom saobraćaju putem . Ne mora mašina da bude na internetu da bi se povezala sa drugim računarom ili više njih. Dva računara moraju da se povežu crossover (ukrštenim) kablom I da ispune sva tri uslova da bi se međusobno videli,  ili nekim od uređaja kao što je switch. Tada ne moraju da budu gore pomenuti kablovi.



Postojanja IP adrese je dvostruka: identifikacija uređaja na mreži i njegovo adresiranje (služi da bismo znali gde se povezani uređaj nalazi).



U zavisnosti od internet veze IP adresa može uvek biti ista pri konekciji (Statička IP adresa) ili različita pri novoj konekciji (Dinamička IP adresa) koju obično dodeljuje DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol).



Postoje dve verzije IP adresa: još uvek aktuelna IP verzija 4 (IPv4) i novija IP verzija 6 (IPv6).  Kada kažemo IP adresa, mislimo na IPv4, koja je dugačka 32 bita (ili 4 bajta), i izgleda otprilike ovako: 192.168.15.64, u decimalnom, ljudski čitljivom, zapisu.



IPv4 je trenutni standard za adresiranje na internetu koja je definisana 1981.  I deo je TCP/IP paketa koji se najšire koristi (bar za sada). U ovoj verziji IP adresa se sastoji od 32 bita tj. 8 bajta što u teoriji čini preko 4 milijarde jedinstvenih adresa, što je u praksi nedovoljno te je uveden IPv6 standard koji bi trebao da zadovolji blisku budućnost. Teoretski postojalo bi tačno 3.403×1038 unikatnih adresa.



Kada bi zemlja bila sačinjena kompletno od zrna peska od  1cm³, onda bi mogla da se dodeli jedinstvena adresa svakom u 300 miliona planeta veličine zemlje ???



Svaki uređaj (na primer ruter) povezan na Internet ima spoljašnju IP adresu koju mu je dodelio Internet Provajder (ISP – Internet Service Provider), a svaki računar povezan na ruter ima internu IP adresu. Spoljašlju IP adresu možete saznati ako kliknete na sledeći link: http://www.whatismyip.com/



Za nas je bitnija interna IP adresa računara, koja nam služi da, na primer, pristupimo nekoj datoteci ili fascikli na našem računaru sa drugog računara koji je povezan na istu kompjutersku mrežu.  Ova adresa se u Windows-u 7 pronalazi na sledeći način:



1.Start



2.Control Panel






3.Network and Sharing Center






4.Wireless Network Connection


U slučajevima da ste povezani UTP-kablom (LAN) pritisnite Local Area Connection






5.Potom kliknite na Details...




6.U polju IPv4 Address možete videti internu IP adresu vašeg računara





Malo kratkog objašnjenja ove slike:


Physical Address je u ovom slučaju MAC-adresa moje Wireless kartice


DHCP enabled (Yes) znači da imam dinamičku adresu koju mi je DHCP dodelio