Pages

18 January 2012

Wikipedia zamračenje


Wikipedija je "zamračila" sve svoje stranice na engleskom, u znak protesta protiv anti-piratske kampanje koja se priprema u Kongresu SAD.
Osnivač Wikipedije Jimmy Wales je ovo objavio na svojem Twitter kanalu, rekavši kako će protestno zamračenje biti samo znak upozorenja i neće trajati duže od 24 sata, a time će se iskazati protest protiv planiranih novih zakona pod nazivima Stop Online Piracy Act (SOPA) i Protect IntellectualProperty Act (PIPA), koji se odnose na zabranu objavljivanja nelicenciranih tekstova i drugih materijala na Internetu, s ciljem zaštite autorskih prava i intelektualnog vlasništva.


Protiv novih zakona već su se izjasnili Google, Facebook, Yahoo, Twitter, eBay i AOL, a više poznatih online communitya poput Reddita i Boing Boinga je takođe najavilo "zamračenje" s ciljem protesta.

Za sada još nije odlučeno na koji će se način provesti to zamračenje, no fondacija Wikimedia koja stoji iza Wikipedije kaže kako će verovatno pristup do željenih sadržaja biti onemogućen, a preko čitave stranice će se nalaziti banner s objašnjenjem razloga tog čina.
Uglavnom, ako vam trebaju usluge najveće internetske enciklopedije, moraćete se spojiti na njezinu srpsku stranicu Wikipedija