Pages

01 December 2011

Scareware


Scareware je vrsta malicioznog programa napravljena sa ciljem da natera internet korisnike da download-uju i kupe beskorisni i potencijalno štetan program. Scareware programi se korisniku predstavljaju kao antivirusni program, antispyware, firewall ili registry cleaner.
Oni izbacuju pop-up prozore, koji liče na Windows-ove sistemske poruke, kojima se korisnik obaveštava o problemima koji su navodno pronađeni u operativnom sistemu njegovog računara. 

To su obično inficirani fajlovi koje korisnik može da ukloni sa svog kompjutera ukoliko kupi ponuđeni program (scareware). 

Međutim, u pitanju je prevara, i program kojeg korisnik treba da plati ne samo da je beskoristan, nego može sadržati i štetan kod.



Ukoliko vam se neki pop-up prozor učini sumnjvim, nemojte kliknuti na “Cancel” ili na 'x' u gornjem desnom uglu pop-up prozora jer na taj način možete započeti preuzimanje štetnog prozora, već ugasite svoj browser koristeći istovremeno tastere Ctrl+Alt+Delete ili u tabs bar-u kliknite na spornu stranu desnim tasterom miša i odaberite opciju “Close”.