Pages

01 December 2011

Google chrome (bezbednost)

Ima nekih stvari koje  niste znali a neki su se možda i zapitali kako sve to radi. U nastavku teksta pročitajte malo o bezbednosto google chrome.



Google Chrome sadrži funkcije koje vam omogućavaju da prilikom pregledanja Web-a sebe i svoj računar zaštitite od zlonamernih web sajtova. Chrome koristi tehnologije kao što su Bezbedno pregledanje, testiranje u zaštićenom okruženju i automatsko ažuriranje kako bi vas zaštitio od napada „pecanjem“ i malware-om.

Chrome će vam pokazati poruku upozorenja pre nego što posetite sajt za koji se sumnja da sadrži malwarer ili „pecanje“.

Do napada „pecanjem“ dolazi kada se određena osoba izdaje za nekog drugog kako bi vas prevarom namamila da joj otkrijete lične ili druge osetljive informacije, obično putem lažnog veb sajta. 

Malware je, sa druge strane, softver koji se na računaru često instalira bez vašeg znanja i koji je napravljen sa ciljem da ošteti računar ili da potencijalno ukrade informacije sa njega.
Kada je tehnologija Bezbedno pregledanje omogućena u Chrome pregledaču, videćete stranicu sa upozorenjem poput ove u nastavku ukoliko naiđete na veb sajt za koji se sumnja da sadrži „pecanje“ ili malware.



Testiranje u zaštićenom okruženju

Testiranjem u zaštićenom okruženju sprečava se instaliranje malvera na računaru ili se događaji iz jedne kartice ograničavaju samo na nju, čime se onemogućava njihovo širenje na druge kartice. Zaštićeno okruženje pruža dodatni stepen zaštite pregledaču tako što vas štiti od zlonamernih veb stranica koje pokušavaju da instaliraju programe na računaru, nadgledaju vaše veb aktivnosti ili ukradu privatne informacije sa hard diska.

Automatsko ažuriranje

Da biste bili sigurni da ste zaštićeni najnovijim bezbednosnim ažuriranjima, Chrome redovno proverava da li ima ažuriranja kako bi uvek bio ažuran. Zahvaljujući proverama ažuriranja možete biti sigurni da će se vaša verzija Chrome pregledača automatski ažurirati najnovijim bezbednosnim funkcijama i ispravkama bez ikakve potrebe da bilo šta uradite.

Da biste saznali više o tome kako da na najbolji način iskoristite bezbednosne funkcije Chrome pregledača, pogledajte sledeće članke: