Pages

30 August 2011

Adware


'Adware' su programi odgovorni za pojavljivanje reklama, često u vidu natpisa koji bukvalno iskaču ('pop-up' baneri) na kompjuteru korisnika i/ili preusmeravanje rezultata pretraživanja interneta ka reklamnim sajtovima. 'Adware' programi su često ugrađeni u 'freeware' ili 'shareware' programe, gde 'adware' predstavlja, na neki način, indirektnu cenu kojom korisnik plaća korišćenje besplatnog programa. Dešava se ponekad da Trojanac krišom download-uje 'adware' program sa web sajta i instalira ga na korisnikovom kompjuteru. Takođe, hakerske alatke, često označene kao Browser Hijackers (zbog toga što su odgovorni za „obaranje“ web browser-a kako bi se instalirao program bez znanja korisnika), download-uju 'adware' programe koristeći ranjivost samog browser-a.

Browser Hijacker mogu izmeniti podešavanja browser-a, preusmeriti na pogrešno ili nepotpuno otkucane URL-ove, ili promeniti zadatu ili standardnu ('default') početnu stranicu. Takođe, oni mogu preusmeriti pretragu na 'pay-to-view' (često pornografske) web sajtove (sajtovi za čiji je pregled potrebno platiti).
Po pravilu, mnogi 'adware' programi ne pokazuju svoje prisustvo u računaru na bilo koji način: nema ih u listi programa u okviru menija Start | Programs, nema ikonica u system tray, a ne vide se ni u listi aktivnih programa (task list). Pored toga, 'adware' programi neretko dolaze sa procedurom deinstalacije a pokušaji da se ručno uklone mogu prouzrokovati loš rad orginalnog nosećeg programa.